Bolivia’s nationale hobby: blokkeren en protesteren

geplaatst in: Het Boliviaanse leven | 0

Het is hier al een tijd onrustig. Eind november is er een nieuwe wet aangenomen die het gerechtelijk strafsysteem moet hervormen. Verschillende van deze wetten hadden artikelen waar de medische sector erg ongerust over waren. Na ruim 40 dagen van stakingen van artsen, verpleegkundige en paramedici kwamen ze begin januari tot een overeenkomst en leek het weer rustig  te worden.

Helaas.

Toen begon de rest van de bevolking de wet te bestuderen en werd bezorgd. Tel daarbij een algehele ontevredenheid over de goedgekeurde  herverkiezing van de huidige president, en de situatie wordt explosief.

Voor zover ik kan inschatten zijn er veel positieve zaken in deze hervormingen. Zaken als verkrachtingen, femicide, human trafficking en kinderuitbuiting worden een stuk serieuzer genomen. Maar de wet is in zeer complexe en technische taal geformuleerd en daarnaast is er veel misinformatie en paniek. Ik vind het moeilijk in te schatten wat klopt en wat niet.

Men is bezorgd dat de wet een paard van Troje is. De formuleringen zijn soms erg breed en vaag en geeft de ruimte voor ongewenste zaken. Zo lijkt het bijvoorbeeld verboden te worden om actief leden te werven voor een religieuze of andersoortige organisatie. De vraag die bij veel kerken opkomt is of daarmee een verbod op evangelisatie komt.

Hoe dan ook, afgelopen week werd iedereen in Cochabamba  opgeroepen om te protesteren en te blokkeren. De participatie was overweldigend, ouderen, kinderen en dieren deden mee! Hierboven een impressie van foto’s die ik tegenkwam op de sociale media.

Ondertussen lijkt de wet voorlopig geannuleerd. Precies zo vaag en onduidelijk als die zin klinkt. De verdere geplande acties zijn voor nu afgeblazen. Maar het einde van deze kwestie is nog niet in zicht.

 

Geef een antwoord