Carlos en Carlita

geplaatst in: Het Boliviaanse leven | 0

Hoe kun je groeien in geloof zonder de Bijbel te lezen?

Hoe kun je de Bijbel lezen zonder begrijpend lezen?

Hoe kun je liefde voor lezen leren zonder leuke boeken?

Proeflezen

Bolivia heeft geen leescultuur en al helemaal geen voorleescultuur. Daar komt bij dat het lastig is om leuke boeken te vinden. Afgezien van het feit dat er niet heel veel echte boekenwinkels zijn, zijn de meeste boeken geïmporteerd en vaak ook vertaald.

Een verhaal over een blank jongentje uit de Verenigde Staten met een wasmachine/droger waar zijn teddybeer in moet omdat het buiten in de sneeuw heeft gelegen, is geen herkenbaar verhaal voor een doorsnee kind hier.

Een vriendin vertelde me ook dat “een boek moeten lezen” vaak gebruikt wordt als dreigement. “Als je nu niet rustig bent moet je een boek gaan lezen op je bed.”

Dat zijn een paar factoren die niet bijdragen aan de ontwikkeling van een leescultuur. Een van de consequenties daarvan is bijvoorbeeld dat de eerstejaars studenten op het seminar vaak een laag niveau hebben van begrijpend lezen. Zowel als het gaat om de Bijbel, als om gewone boeken. Als ik ze aan het begin van het semester vertel dat ze een boek moeten lezen voor het vak, kijken ze me vaak verschikt aan.

Janetta, onze SIM-collega liep ook tegen dit probleem aan. Zij werkt onder andere in een tehuis voor tienermeisjes en hun baby’s. Er was weinig om voor te lezen of om de meiden te helpen met begrijpend lezen. Daarom wilde ze zelf een kinderboek gaan schrijven. Met dat idee kwam ze bij mij. Of ik haar niet wilde helpen bij het schrijven van korte verhaaltjes met alledaagse avonturen van kinderen hier. Zeg maar, Jip en Janneke meets Bolivia.

Zo werd Carlos y Carlita geboren.

Wat we willen is niet alleen een mooi boek dat te koop is in een boekhandel. Dan vinden alleen ouders die al interesse in boeken hebben ons boek. We willen graag het boek naar de mensen brengen. Het boek is niet het doel op zich, maar een middel. We willen het gebruiken om ouders te stimuleren om voor te lezen. We willen kinderen graag stimuleren om zelf te lezen. We willen een op een subtiele manier laten zien hoe het christelijke familieleven eruit kan zien. We willen graag een glimlach op de gezichten brengen om de alledaagse avonturen waar ze zich in kunnen herkennen. We willen twee kleine helden waaraan de kinderen hier zich kunnen spiegelen.

We hebben veel ideeën en grote dromen.

Waar we nu concreet mee bezig zijn is het schrijven van verhaaltjes. We zijn nu ook op zoek naar een manier om het boek uit te geven. We zouden het zelf kunnen drukken, we zouden een christelijke uitgever kunnen zoeken, of ook een commerciële uitgever. Maar ons doel is dus niet om een mooi gedrukt boek te hebben. Ons doel is om liefde voor lezen te stimuleren, om zo begrijpend lezen te stimulerend, om zo… de wereld een klein beetje te openen.

nog een proeflezer

Geef een antwoord