Covid & Crisis in Bolivia

geplaatst in: Nieuwsbericht | 0

Het is nu 5 maand geleden dat de WHO de COVID-19-crisis een pandemie heeft verklaard. Voor ons waren dit 5 maanden dat we in quarantaine hebben gezeten, en voor zover we vooruit kunnen kijken, blijft dat voorlopig ook het geval.

COVID-19-Crisis in Bolivia

In Bolivia zijn we nog lang niet aan de piek. We zitten nu aan bijna officiële 90.000 gevallen. Maar de testcapaciteit is laag omdat de grondstoffen om te kunnen testen schaars worden. Ze verwachten de piek in september of oktober, afhankelijk van de regio. Het gezondheidssysteem is volkomen overbelast. Deels daarom en deels vanwege angst laten veel mensen zich niet testen, of doen een privé test. Officieel heeft Sucre iets meer dan 2.000 gevallen, maar de GGD hier zei dat gezien de hoeveelheid doden en andere indicatoren, dit waarschijnlijk maar 10% van het werkelijke aantal is.

Hoogstwaarschijnlijk heb ik zelf een mild geval van COVID gehad. Ik ben er weer overheen, behalve een aanhoudende vermoeidheid.

Schooljaar

De overheid heeft deze week het schooljaar gesloten. Normaal gesproken loopt dat van februari tot november. De scholen zijn vanaf eind maart gesloten. Sommige scholen probeerden door te gaan via online lessen, maar voor veel scholen en veel kinderen was dat niet mogelijk. Internet is er niet overal, en er was kritiek op de online lessen van de publieke scholen omdat het de kinderen uit de rurale gebieden discrimineert. De suggestie om de lessen via tv of radio uit te zenden werd niet geaccepteerd. Ook is er veel discussie over schoolgeld. Daarom is besloten om het schooljaar maar helemaal te stoppen en iedereen volgend jaar te laten beginnen in het volgende leerjaar.

Politieke Crisis

Bovenop de Covid-crisis hebben we hier ook te maken met een politieke crisis. Vorig jaar oktober was er gefraudeerd met de verkiezingen en na wekenlange protesten is de president afgetreden en is gevlucht. Sindsdien hebben we een interim regering. We zouden verkiezingen hebben in mei, daarna september. Maar door de Covid-crisis en het verwachte piekmoment is het weer uitgesteld tot oktober. De ex-president heeft zijn aanhang gemobiliseerd om de hoofdwegen te blokkeren. Daarom is er nu geen aanvoer van medicijnen, zuurstof en voeding mogelijk. Daarnaast zijn er massale protesten in de grote steden.

Vertrouwen

Ondanks de situatie weten we dat we op onze plek zitten en dat God ons hier heeft geroepen. Dus we blijven vertrouwen op Hem en we zijn dankbaar voor al onze zegeningen.