De tong als dodelijk wapen

geplaatst in: Artikeltje | 0

De tong als moordwapen - “Wie nooit struikelt in het spreken kan zich een volmaakt mens noemen” (Jak. 3:2)

[pullquote align=center]

Wie nooit struikelt in het spreken kan zich een volmaakt mens noemen.
– Jakobus

[/pullquote]

Als het gaat over onze tong – onze manier van spreken – komt Jakobus scherp uit de hoek. Hij noemt de tong een vlam, een wereld van onrecht, vergif, onberekenbaar kwaad. En Jakobus is niet de enige, Jezus zegt dat wat uit onze mond komt ons onrein maakt (Mat. 15:11). Spreuken zegt dat woorden de macht hebben over leven en dood (Spr. 18:21).

De joodse traditie had een hele ethiek ontwikkeld over het gebruik van de tong. Dat had een goede reden. Want als je in een gezonde gemeenschap met elkaar wilt leven dan kan de tong inderdaad de macht hebben over eenheid of serieuze onenigheid (Jak. 4:1). Hoe je omgaat met elkaar, in de kerk of als collega’s, uit zich in de manier waarop je over elkaar spreekt.

 

Een slechte tong hebben

Liegen is natuurlijk een overduidelijke zonde die we met onze tong begaan. Maar volgens de joodse traditie zijn er nog veel meer zonden die we met de tong kunnen plegen. Zij noemden het ‘een slechte tong hebben’.

Negatief over iemand spreken, of het nu gaat om een leugen of om de waarheid, is een slechte tong hebben. Lijkt dit meer op diefstal of op moord, vroegen de rabbi’s. Het antwoord is moord, want als je steelt, kun je het teruggeven, maar je woorden kun je nooit meer terugnemen.  De schade die je aanricht, kun je niet meer ongedaan maken. Sterker nog, met een slechte tong kun je op afstand iemand doden. Ook zonder te spreken, kun je je schuldig maken aan een slechte tong. Want non-verbaal kun je je net zo goed negatief uitlaten over iemand anders.

Een andere slechte tong die door de rabbi´s werd vergeleken met moord was het publiek vernederen van iemand. Je vermoordt iemands reputatie voor zijn eigen ogen, zeiden ze daarover. Tieners die zelfmoord plegen door het pesten van hun klasgenoten illustreren dat deze vergelijking niet overdreven is.

Zegenen met woorden

Jakobus’ zorg was het welzijn van de gemeenschap. Gelukkig kunnen we onze tong niet alleen gebruiken als dodelijk wapen maar, zoals Spreuken zegt, vriendelijke woorden zijn als een levensboom (Spr. 15:4). We kunnen opbouwen, stimuleren, genezen en bemoedigen door onze woorden. Laten we ons dus inzetten om onze tong in bedwang te houden. Laten we zowel God als onze medemensen zegenen met onze woorden (Jak. 3:9).

 

 

Dienst 4 2017

Geef een antwoord