Docentenvergaderingen, te laat komen en geimporteerde theologie

geplaatst in: Het Boliviaanse leven | 0

IMGP0085

Vorige week hebben we een docentenvergadering gehad. Misschien vraag je je af waarom ik daar een blogpost aan wijd, maar het is de allereerste docentenvergadering die ik ooit op het seminar heb meegemaakt, en ik was er heel blij mee.

Een vergadering is geen vergadering zonder eten, dus we begonnen met een lunch. Dat is ook handig want als er mensen te laat komen, komen ze alleen te laat voor het eten. Daarna was er gelegenheid om het huidige semester te bespreken.

Het was een bemoediging dat we samen de gelegenheid hadden om na te denken hoe we dingen aan konden pakken. Zo gaat er hopelijk een algemene norm komen voor huiswerk, zodat niet iedere docent het op zijn manier hoeft te doen.
Het was ook een bemoediging om te horen dat de meeste andere docenten tegen dezelfde zaken aanlopen als ik.

Stiptheid is bijvoorbeeld een lastig punt (zelfs voor docenten). Hier gaat men flexibel om met de tijd, en 15 minuten later aankomen dan je afgesproken had is geen enkel probleem. Dat valt ook niet eens onder ’te laat’ komen. Maar die ruime marge geldt niet bij belangrijke zaken, zoals een doktersafspraak. Ook voor de les hoor je op tijd te komen, maar dat is helaas een utopie. Het enige wat helpt is de deur sluiten 10 minuten na tijd.

Een ander probleem is het algemene niveau van onderwijs in Bolivia. In Nederland wordt je vanaf de basisschool klaargestoomd in het zelfstandig werken, werkdoelen opstellen, en ik weet niet wat nog meer in de mode is momenteel. Hier zijn dat totaal onbekende begrippen. Ook de algemene leesvaardigheden zijn vrij laag. Afgezien daarvan zijn er grote verschillen tussen de steden en het platteland. Hierdoor is er veel begeleiding nodig in bijvoorbeeld het schrijven van papers.

Nog een moeilijkheid is dat er erg weinig materiaal is dat uit Bolivia zelf komt; in andere woorden, bijna alle theologie is geïmporteerd. Daardoor sluiten veel boeken niet aan bij de onderwijsmethodes, bij de leefwereld en bij de cultuur.

Het blijft dus nog een behoorlijke uitdaging om met de mogelijkheden en de beperkingen de theologie levend te maken voor mijn studenten.

Geef een antwoord