Een bruiloft, een test en het evangelie

geplaatst in: Artikeltje | 0

Een bruiloft

We werden uitgenodigd voor een bruiloft. Op de uitnodiging stond dat de dienst om vijf uur ’s middags zou beginnen. Toen we kwart over vijf aankwamen waren ze nog bezig met de decoratie van de kerkzaal en het bruidspaar was nog niet aangekomen. Na ruim een half uur wachten werden we naar binnen gevraagd leek het erop dat de dienst zou beginnen. Even na zessen waren de belangrijkste personen aanwezig en kon de dienst daadwerkelijk beginnen.

Kun je je weinig voorstellen bij dat scenario en verwacht je dat de dienst begint op het tijdstip dat op de uitnodiging staat? Dat heeft te maken met het type cultuur waar je vandaan komt. In de missiologische antropologie worden drie types onderscheiden:

Schuld & onschuld: de meer individualistische culturen waar de objectieve schuld of onschuld belangrijk is. Feiten en wetenschap staan centraal. Daarom begint een bruiloft op het tijdstip dat op de uitnodiging staat.

Schaamte & eer: de meer collectivistische culturen waar je reputatie van belang is. Relaties staan centraal. Daarom begint een bruiloft als de belangrijkste personen aanwezig zijn.

Angst & macht: animistische culturen waar de wereld van geesten een grote rol speelt. Het bovennatuurlijke heeft een grote invloed op alles wat gebeurt. Daarom begint een bruiloft op de aangewezen tijd of op een gelukkige dag.

Een test

Op de site TheCultureTest.com (in het Engels) kun je een korte vragenlijst invullen om te kijken wat jouw culturele voorkeur is.

Bijvoorbeeld,

Wat doet iemand als hij beledigd is?

  • Hij zoekt wraak of trekt zich terug.
  • Hij zoekt rechtvaardigheid.
  • Hij spreekt een vloek uit.

Om de weg te weten, iemand

  • gebruikt een kaart of GPS.
  • vraagt andere mensen.
  • bid voor leiding.

Het evangelie

Deze verschillen zijn niet alleen van belang om te weten hoe laat je het beste aan kunt komen op een bruiloft, het belang van deze inzichten is hoe we het evangelie verkondigen en welke accenten we leggen. In de populaire (westerse) theologie ligt een grote nadruk op de schuld die we hebben voor God, dat daar voor betaald moet worden en dan worden we vergeven. Deze presentatie spreekt vooral de schuld & onschuld culturen aan. Bolivia is voornamelijk gericht op schaamte & eer, en in de buitenstedelijke gebieden is er ook een grote dosis van de angst & macht elementen.

Wat zij jouw resultaten?

 

Geef een antwoord