Eerlijk duurt het allerlangst

geplaatst in: Verhalen | 0

Een mobieltje kopen, hoe moeilijk kan dat zijn? Zeker als je al weet welk model je wilt hebben. Het zou een kwestie kunnen zijn van gewoon een winkel binnenlopen, vragen naar het model, betalen en klaar. Hier niet.

Ik had natuurlijk een dag na de beroving naar de Chinese markt kunnen gaan en om daar mijn eigen mobieltje terug te kopen, maar daar wilde ik niet aan beginnen. Dus ja, ik wilde een mobieltje kopen.

Vooraleerst is er niet een grote winkel waar ze een groot aanbod hebben. Je hebt allemaal kleine winkeltjes die enkele modellen hebben. Gelukkig is er een straat waar ze veel van deze winkeltjes hebben, dus het is niet helemaal verspreidt. Daarnaast hangt het van de levering – en niet van de winkel – af welk model ze wel en niet hebben. Dus wil je een specifiek model hebben dan wordt het al moeilijk. Om een andere kleur hoef je niet te vragen. De strategie is om elke winkel af te lopen en te vragen of ze dat model hebben.

Als ze dan het model hebben, komt moeilijkheid nummer 2: je wilt weten of het allemaal in orde is. Dat wil zeggen, of het echt een nieuw model is met alle officiële garantie en papieren. Wat hier namelijk veel gebeurt is dat mobieltjes die gestolen zijn worden opgepimpt en opnieuw verkocht – als nieuw of als 2e hands – afhankelijk van de staat. Ik niet mee wil doen met deze handel, ook al is het in mijn voordeel, want zolang het mensen niet interesseert waar hun spullen vandaan komen, blijven berovingen een lucratieve handel.

Wat ik onder andere tegen kwam was een telefoontje met een frontje en achterkantje in 2 verschillende kleuren. Iets anders was een telefoontje die wel in orde leek te zijn, maar door ‘een accidentje’ de originele doos niet meer had, volgens de verkoper. Om die reden kom ik het meekrijgen tegen een voordelige prijs en met de bijbehorende accessoires. Toen we de telefoon wilden uitproberen deed hij het ook niet, niet met mijn sim-kaart niet met die van de verkoper. Dan weet je dat het toch niet helemaal klopt.

Dus na heel wat winkels af te zijn gelopen en verschillende interessante situaties te zijn tegengekomen, kwam ik het model tegen dat ik graag wilde. Alle stickertjes en beschermplasticjes zaten er nog op en het leek allemaal in orde. De dag erna ging ik terug met een vriend om hem te kopen. Lopen we weg, wil hij de factuur nog eens zien. Blijkt dat het geen echte factuur is maar een gelijkend bonnetje – de ideale manier om de belasting te ontduiken. Legaal een mobieltje kopen, hoe moeilijk kan het zijn?

Geef een antwoord