FAQ – What about Sucre?

geplaatst in: Verhalen | 0

Als we terug gaan naar Bolivia is ons plan om te verhuizen naar Sucre om daar te werken. We hebben veel vragen gekregen, maar ik dacht dat het handig kon zijn de meest gestelde vragen op een rijtje te zetten in een klassieke FAQ.

Waarom gaan jullie naar Sucre?

Sucre is een kleine stad in het zuiden van Bolivia waar maar weinig andere zendelingen werken. SIM wil zich steeds meer richten op de minst bereikte gemeenschappen. Dat zette ons aan het denken over ons werk en hoe wij daar aan bij kunnen dragen. We werden uitgenodigd door het team van SIM in zuid-Bolivia om samen met hen te werken in Sucre of Potosí. Zo is het balletje begonnen te rollen.

Hoever is Sucre van Cochabamba?

Afstanden in Bolivia werken anders. Hemelsbreed is de afstand 208 kilometer. Een vliegreis duurt ongeveer 40 minuten. Een busreis duurt ruim 6 uur. En volgens google-maps is het 71 uur lopen (330 km.). Deze afstanden (en prijzen) zijn van dien aard dat we niet even makkelijk terug kunnen gaan en bij familie en vrienden op bezoek kunnen. Het wordt dus echt een nieuwe start.

Wanneer gaan jullie verhuizen?

We hopen DV in januari te verhuizen. Het plan is om Sucre nog een keer te bezoeken in november/december om alles te organiseren voor onze komst. Daarna moeten we alles inpakken en vertrekken.

Waar gaan we wonen?

SIM heeft een huis in Sucre wat al 10 jaar niet bewoond is. Daar kunnen we wonen. Er is nog wel wat werk te doen aan het huis, maar het is een mooi groot huis. Het huis staat op een terrein dat grenst aan het seminar in Sucre. Ideaal voor mij dus. Er is ook een klein gastenhuisje van SIM en nog een huis waar collega’s wonen.

Wat gaan we daar doen?

We beginnen zoals elke zendeling met het verkennen van ons “werkveld”. Sucre dus. We moeten  deze stad leren kennen, de mensen van Sucre, de kerken van Sucre, de cultuur en gewoonten. En omgekeerd, de mensen moeten ons leren kennen.

Het doel van Diego is om Sport Friends op te starten. Door middel van sport wil hij kansarme kinderen in de arme buitenwijken van Sucre bereiken. Ik ga mijn richten op het lesgeven aan SETESUR, het seminar van Sucre. Dit seminar richt zich op studenten uit het zuiden van Bolivia.

Is Sucre zo anders dan Cochabamba?

Ja, Sucre en Cochabamba zijn verschillend. Hoewel het voor jullie misschien niet lijkt als een grote verandering – we blijven gewoon zendelingen in Bolivia – is de diversiteit in Bolivia heel groot. Elke stad en elk gebied is anders. Que bevolking, taal, cultuur, geografie kan een andere stad een heel ander omgeving zijn. Dat, in combinatie met de afstand, betekent een heel nieuwe start.

Zijn we er al klaar voor?

Nee, om heel eerlijk te zijn, zijn we er nog niet helemaal klaar voor. Als eerst is er natuurlijk de de logistiek van het verhuizen, het bewoonbaar maken van ons nieuwe huis en andere praktische zaken. Maar meer dan dat hebben we nog niet genoeg maandelijkse sponsors om een solide basis te hebben.

Hebben we er zin in?

Ja, we hebben erg veel zin om in Sucre aan de slag te gaan.

Geef een antwoord