Hoera, 1 jaar!

geplaatst in: Het Boliviaanse leven, In beeld | 0

Eén jaar worden is een mijlpaal. Overal, maar hier helemaal. Voor de eerste verjaardag wordt alles uit de kast gehaald om een groot feest te geven.

De eerste keer dat ik het meemaakte verwonderde ik me erover. De jarige job heeft nog heel niet door dat het feest voor hem is en meestal is al die aandacht ook teveel. En dan heb ik het nog niet eens over de kinder-disco-muziek of de ingehuurde clowns.

Deels is het gewoon de stijl van feestvieren die me niet helemaal ligt. Maar vooral het belang van de eerste verjaardag intrigeerde me. Daardoor ben ik wat navraag gaan doen over de achtergrond ervan. Dat is altijd lastig, want veel mensen hechten ergens belang aan omdat het belangrijk is, omdat… ze zelf ook geen idee hebben waarom eigenlijk. Het is gewoon zo.

Ik heb dat net zo goed. Pas als Diego iets in vraag begint te stellen begin ik na te denken waarom ik het eigenlijk belangrijk vind.

Ik vermoed dat de hoge kindersterfte achter het belang van de eerste verjaardag zit. Volgens de cijfers van Compassion spreken we over een kindersterfte van 36,4 per 1000 kinderen onder de 5 jaar. Dat maakt dat Bolivia op de tweede plaats in Latijns-Amerika staat, na Haïti. Met dat in het achterhoofd is het dus een extra grote mijlpaal als een kind zijn eerste verjaardag haalt. Daarna zijn de overlevingskansen een stuk groter.

Hoe dan ook, Diego wilde ook graag A. zijn eerste verjaardag groots vieren. Dat hebben we gedaan. Met enige concessies wat betreft clowns en dergelijke zaken, maar toch echt op z’n Boliviaans. Een heus rainbow safari feest. Hieronder kunt u een fotoimpressie zien (klik op de foto’s om ze in het groot te zien).

 

Bewaren

Geef een antwoord