Hoogtepunten van La Paz

geplaatst in: In beeld, Korte Verhalen | 0

La Paz is de hoogste hoofdstad ter wereld en beslist een wereldstad. De bovenstad ligt 4.200 meter boven het zeeniveau en dan daalt je af naar het centrum dat in een grote kom ligt. Het hoogteverschil van 1000 meter geeft een spectaculair effect. We bleven een paar dagen in La Paz om het paspoort van A. aan te vragen. Ondanks dat niets liep zoals we hoopten hebben we een paar leuke avonturen beleefd, waaronder de eerste keer vliegen voor A.

De begane grond

Het huis van Diego’s tante waar we logeerden ligt op de rand van de kom en is vijf verdiepingen hoog, allemaal begane grond. Hoewel, als ‘begane’ komt van begaanbaar, dan weet ik niet of dat het meest accurate woord is. De trappen tussen de verschillende losstaande kamertjes zijn ongelijk uit de rots gehouwen, enigszins opgevuld met beton. De houten relingen boezemden me weinig vertrouwen in. Niet de ideale plek voor een eigenwijze peuter dus. Maar het uitzicht was beslist de moeite waard.

De kabelbaan

Vanwege de ligging van La Paz is een metro netwerk volkomen onmogelijk. Om toch de wegen te ontlasten en een goede connectie van de bovenstad naar de onderstad te hebben, heeft de stad de meest geniale oplossing bedacht: een kabelbaan! Deze kabelbaan verbindt verschillende delen van de stad met elkaar en ze zijn bezig met het bouwen van nieuwe lijnen. Een metro mag efficiënt zijn omdat het ondergronds gaat, het uitzicht is doodsaai. De kabelbaan in La Paz is efficiënt én adembenemend mooi.

Verkeerszebra’s

Wie het bedacht heet weet ik niet, maar de verkeerszebra’s in La Paz zijn absoluut een briljant fenomeen. Op de meest ludieke manieren leiden zebra’s het verkeer in goede banen en helpen mensen met oversteken. Het begon met 24 zebra’s in 2001, en nu zijn er 265 in verschillende steden. De meeste zebra’s zijn jongeren die hun leven op de rails proberen te krijgen.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een antwoord