Onze supermarkt: de Cancha

geplaatst in: Het Boliviaanse leven | 0

Als je hier wat zoekt dat buiten het assortiment van de buurtwinkeltjes ligt, en je vraagt aan willekeurig iemand waar je dat kan kopen is het antwoord steevast “op de Cancha.” Ik heb mezelf er ook ook betrapt. Maar om eerlijk te zijn vind ik dit antwoord behoorlijk nietszeggend, zelfs enigszins frustrerend. Het valt te vergelijken met het antwoord “in de hooiberg” op de vraag waar je een naald kunt vinden. Want “de Cancha” is een enorme markt in het centrum van Cochabamba, de grootste openluchtmarkt van Latijns-Amerika. Tenzij je de weg weet is het vooral een plek om te verdwalen, (iets dat ik iedereen kan aanraden).

Om je een idee te geven van de omvang, hieronder zie je een kaart van Cochabamba en het omcirkelde gedeelde is “de Cancha.” Voor de verhoudingen, Cochabamba is een stad van rond de miljoen inwoners. cancha 1

De Cancha bestaat uit duizenden kleine winkeltjes van gemiddeld 2 m2, het zijn eigenlijk een heleboel microbedrijfjes. Hoewel je praktisch gezien alles kan vinden over de hele markt verspreid, zijn er wel sectoren, bijvoorbeeld de groentensector, de bananensector, de kledingsector, de traditionele instrumentensector, de drogisterijsector, de gesmokkelde tweedehands-kledingsector, de aardappelsector, de huishoudapparatensector, de heksensector, de gestolen-spullen-sector, en zo verder. Vaak hebben de winkels in één sector precies hetzelfde assortiment. Het wil nog wel voorkomen dat een winkeltje net door hun voorraad heen is, in dat geval verwijzen ze je rustig door naar hun buren, of halen ze het zelf even voor je op.

Een ander typisch scenario is dat als je iets wilt kopen voor 5 Bolivianos en je wilt betalen met een biljet van 50 Bolivianos (omgerekend is dan ongeveer 50 cent en 5 euro), de beste casera geen wisselgeld heeft. Ze kan je dan vragen of je het niet gepast hebt, zo niet kan ze weigeren je dat te verkopen, of ze kan naar haar buren lopen om bij hen geld te wisselen. Tijdelijk moet je dan even op hun winkeltje letten.

Hoewel het technisch gezien een openluchtmarkt is, zijn er (semi-)overdekte gedeeltes, veel winkeltjes hebben minstens een golfplaten dakje. Op de foto onderaan zie je de lappendeken van daken (met dank aan google.maps). Maar als het regent veranderen de paden in modderstromen. Er zijn al jaren plannen om wat definitievere gebouwen neer te zetten, maar de cancha-mensen verzetten zich daar nog altijd succesvol tegen. Afgezien van de officiële winkeltjes zijn er nog een heleboel mensen die ergens een kleedje neerleggen en daar hun producten verkopen, of die een kruiwagen met bananen volladen en op een hoek gaan staan. Er zijn ook verkopers die met een wagentje door de eigenlijk te smalle paden rijden terwijl ze met luide stem verkondigen wat ze verkopen.

De Cancha is onze supermarkt. Er zijn wel een paar echte supermarkten, 4 in de hele stad om precies te zijn, maar deze zijn gemiddeld een stuk duurder. Wij gaan dus elke zaterdag naar de Cancha onze weekendboodschappen doen. We hebben min of meer een vaste route waardoor we vrij efficiënt kunnen zijn (lees: het kost ons slechts de zaterdagochtend). We hebben overal onze “caseras,” of vaste verkopers. Zo hebben we een kaasvrouw, een wortel en uivrouw, een koffieman, een appelvrouw en een kruidenvrouw. Omdat we vaste klanten zijn geven ze ons goede producten aan een goede prijs.

Bovenaan staat een foto-slider met een foto-impressie van de Cancha, met dank aan Delphine en Ria.

cancha 3

 

 

 

Geef een antwoord