Slapen met straatkinderen

geplaatst in: Verhalen | 0

In maart werd in Gent voor het eerst Nacht zonder Dak georganiseerd, een event dat in Nederland al langer bestaat. Jongeren sliepen een nacht op straat, om zo te ervaren wat het is om op straat te leven, en geld in te zamelen om een project voor straatkinderen te sponsoren. Ik vind het een geweldig idee.

Het project dat ze steunden was Mosoj Yan in Cochabamba, Bolivia. Omdat de medewerkers van Mosoj Yan het ook een geweldig idee vinden, organiseerden zij afgelopen weekend ook een nacht zonder dak, Noche Sin Techo. Het is een uniek event hier in de stad, dat mensen bewust maakt van de realiteit op hun straten. Het hoofdgebouw is gevestigd aan een berucht park, waar straatkinderen en drugsverkopers thuis zijn. Voor deze avond werd het park afgezet en een podium opgebouwd. Ik kon natuurlijk niet anders dan meedoen.

Ik kwam vroeg aan omdat ik direct van mijn lessen kwam. Het voordeel was dat iedereen nog niet druk bezig was, dus ik nam de tijd om met wat mensen te praten. Er was een hele groep meiden gekomen van het Alberque huis. Dat is een huis waar meiden geholpen worden met re-integratie in de maatschappij. Ze hadden zelf (erg lekkere) cake en sandwiches gemaakt om te verkopen en zo hun steentje bij te dragen. De meiden waren super enthousiast en sprongen in het rond.

Een van de meiden van 14 had haar 6 maanden oude baby bij zich, die heerlijk lag te slapen door het event heen. Een ander meisje vertelde me dat ze haar best doet om weer terug naar het middelbaar te kunnen gaan. Nog een ander meisje volgt een opleiding tot kapster/ schoonheidsspecialiste. Omdat voor haar de kans klein is dat ze terug naar haar familie kan gaan, moet ze leren om zich zelfstandig te redden. Meteen werd ik uitgenodigd om ‘model’ te zijn voor haar.

Ik vroeg aan verschillende mensen of ze dachten of zulke projecten echt bijdragen of niet. Het antwoord was een unaniem ‘Ja!’. Door de extra fondsen konden ze nog meer meiden op straat bereiken. Na nog meer boeiende gesprekken en uitnodigingen begon het officiële programma met muziek, drama en dans. Ondertussen hadden ook heel wat mensen zich verzameld en het was gezellig. Rond middernacht werden de kartonnen huisje opgesteld maar van slapen op staat kwam niet heel veel.

 

Lees hier meer over Mosoj Yan.

Geef een antwoord