Traditionele moraal

geplaatst in: El Seminario | 1

Eerder schreef ik het al, een van de dingen waar ik tegen aan loop is het gebrek aan theologische boeken vanuit Bolivia. In het bijzonder voor het vak ethiek is het moeilijk om goede boeken te vinden. Want vertalingen van Amerikaanse problemen en oplossingen zijn echt niet zo interessant. Voor Afrika geldt hetzelfde als voor Latijns Amerika: “the ethics taught in churches in Africa do not scratch where the African is itching.”

Voor dit semester heb ik een nieuw boek aangeschraft: African Christian Ethics. Wel in het engels, maar de Afrikaanse context staat veel dichter bij de Boliviaanse context. Dit boek heeft een sterke opzet. Een van de hoofdstukken uit het bovenstaande boek heet “Foundations of Contemporary African Ethics,” een hoofdstuk over de traditionele Afrikaanse moraal. Ik heb die opzet gebruikt om samen met mijn studenten na te denken over de traditionele Boliviaanse moraal.

De traditionele Boliviaanse moraal is geen geschreven ethiek, maar dat betekent niet dat het niet bestaat. Taboes, gewoonten, verhalen, gezegden, mythen,… de overdracht van waarden gebeurt op veel verschillende manieren. De oude Inca ethiek werd bijvoorbeeld samengevat in dit gezegde:

Amasuya, amaquella, amayeya.
Steel niet, lieg niet en wees niet lui.

Het Afrikaanse boek heeft ook hoofdstukken over thema’s als blokkades en stakingen – de nationale hobby hier – of over corruptie en hekserij. Ik ga zeker enkele van die thema’s behandelen in de lessen. Zo’n boek zou ik nu heeeeel graag zien vanuit Bolivia of Zuid-Amerika.

Geef een antwoord