Twee dingen die we zullen missen uit Nederland

geplaatst in: Het Boliviaanse leven | 1

We staan weer op het punt om te vertrekken naar Bolivia voor onze volgende periode als zendelingen. We kijken ernaar uit om weer aan de slag te gaan en om onze familie en vrienden daar weer te zien. Er zijn zeker ook een aantal zaken die we gaan missen. Familie en vrienden staan natuurlijk met stip op nummer één. Hier volgt dus een lijstje met wat elk van ons zal gaan missen:

Abel

Fietsen

Abel zal het fietsen beslist gaan missen. Hij is er dol op! Soms stond hij bij de schuurdeur en zei hij “fiets, fiets, fiets, …” totdat we met hem gingen fietsen. In het zitje voorop kon hij alles mooi zien, van alle andere kindjes op de fiets, tot tractoren, koeien, de trein, en elke andere fiets die we tegen kwamen.

De Kinderboerderij

Voor we op verlof kwamen kende Abel al alle de dieren en hun geluiden, maar de meeste had hij nog nooit in het echte gezien. Maar toen we voor het eerst naar de kinderboerderij gingen, was hij door het dolle heen. Zijn favoriete boeken waren tot leven gekomen en hij stond er middenin! Hij rende achter de geitjes aan, aaide de varkens, deed de kippen na en genoot met volle teugen.

Diego

Reclamefolders

Diego vindt het heerlijk om reclamefolders door te bladeren. Het aanbod, de aanbiedingen en het gemak van het winkelen, dat is wat hij gaat missen, zei hij. In Bolivia zijn er zo goed als nooit aanbiedingen en als er dan wat is dan is het zo gewild dat het een totaal gekkenhuis is. Ook even naar de supermarkt op de hoek lopen in plaats van naar de markt gaan is ook erg prettig.

Auto & Natuur

Diego gaat het ook missen dat we straks geen auto meer hebben (en ik ook, wat dat betreft). Het was ideaal om bij iedereen langs te kunnen gaan, of er gewoon even tussen uit te gaan. Dat gaan we ook missen, hoe makkelijk het is om even uit de stad of het dorp te gaan en in de natuur te wandelen. Bij ons doen we er bijna een uur over om ook maar enigszins uit de stad te zijn, hier is het een kwestie van minuten.

Janita

Brood

Brood, vers, donker en volkoren brood. Liefst met belegen kaas. Dat is toch een van de grootste geneugten van het leven. Helaas maken ze in Bolivia iets van brood dat daar weinig mee overeenkomt. Ik ga Nederlands brood hard missen (en kaas wat dat betreft).

Lange zomeravonden

Het is al bijna acht uur en Abel ligt op bed, ik kom naar beneden en het is nog licht. Heerlijk. Dat ga ik beslist missen. Omdat Cochabamba dicht bij de evenaar ligt maakt het weinig verschil uit of het nu zomer of winter is, rond 6 uur wordt het donker. ‘S avonds is het dus altijd donker. Maar gewoon ’s avonds nog kunnen genieten van het licht, nog even gaan hardlopen in het zonnetje, dat is genieten. Toegegeven, de korte winterdagen zal ik dan weer niet missen.

 

Geef een antwoord