Watertekort

geplaatst in: Het Boliviaanse leven | 0

Wat is belangrijker vandaag, schone kleren of schone haren?

Trek ik de wc door of spaar ik dat water uit?

Was ik het beddengoed nu of stel ik dat toch nog maar een weekje uit?

Kan ik nog douchen of is het water op?

Hoe kan ik het gebruikte water nog meer hergebruiken?

 

Dat zijn enkele van de dilemma’s waar we de laatste tijd mee te maken hebben. Cochabamba kampt namelijk met een watertekort dat steeds schrijnender wordt.

In onze streken regent het niet het hele jaar door maar alleen in de regentijd (november tot februari). In de herfst, winter en voorjaar regent het niet, met een mogelijk uitzonderlijk buitje in augustus. Alleen heeft het de afgelopen regentijd nauwelijks geregend. Hierdoor zijn de waterreserves niet aangevuld en kampen we dus met een watertekort. Ook het grondwaterpeil is drastisch gezakt waardoor veel bronnen zijn opgedroogd. Alles is ook kurkdroog waardoor er meer stof in de lucht hangt en de algemene luchtvervuiling is nog erger dan normaal.

Zelfs in een normaal jaar is erg geen constante watertoevoer van het waterleidingsbedrijf. De algemene kraan ging maar een paar keer per week een paar uur open. Om dit op te vangen hebben veel mensen een grote watertank in hun tuin met een pomp (zie de foto’s). Daar wordt het water dan in opgevangen en door middel van de pomp heb je wel constant water in huis.

Tegenwoordig zijn we al blij als we één keer per week water krijgen voor een paar uur, hopelijk is dat dan genoeg om onze tank te vullen. Dat is dan ons rantsoen waar we de week mee door moeten komen. Nu hebben wij nog geluk. Want in de vooral armere delen van de stad krijgen ze nauwelijks meer water. Daar moeten mensen watertankwagens bellen of tonnen bestellen.

Pas in november begint de volgende regentijd weer. Maar ach, als ik met toch vetter dan gewenst haar rondloop, dan ben ik niet de enige en iedereen heeft begrip. Als je allemaal een beetje stinkt, ruikt je dat niet meer, toch?

watertank-01
De watertank in onze tuin met de pomp erachter
watertank-02
De watertank als hij bijna leeg is

 

Bewaren

Bewaren

Geef een antwoord