Ik zendeling? Nee dank u

Zendeling. Dat is het beroep dat ik moet invullen op alle officiële documenten. Ik vind dat altijd wat vreemd, voor mij is zendeling geen beroep maar een context. Net zoals ‘ex-pat’ niets zegt over je beroep, maar over het gegeven dat je buiten je eigen land je beroep uitoefent. Onder de vele zendelingen die er zijn, zijn net zo veel beroepen vertegenwoordigd: dokters, ingenieurs, verpleegsters, kerkstichters, projectmanagers, vertalers en wat al niet meer. Ik zelf ben gewoon docent, maar dan in Bolivia.

Grote vergissing

Het grootste probleem van de speciale categorie ‘zendelingen’ is niet zo zeer administratief. Het probleem is dat de uitvoering van de Grote Opdracht (Mat.28:19-20) voor zendelingen gereserveerd wordt. Zij zijn degenen die het evangelie gaan verkondigen en de rest kan thuis blijven want die taak is gedelegeerd. Ideaal, want je zit waarschijnlijk niet te wachten om naar een ver land te vertrekken. Maar als we zo denken, begaan we een grote vergissing. Want het is geen gebod waarvan we de uitvoering kunnen uitbesteden aan een paar enthousiastelingen. Het is een gebod voor ons allemaal.

Maar wacht even, pak je koffers nog niet. Want de nadruk in het Grote Gebod ligt niet op het ‘gaan’, waardoor iedereen die naar een ander land gaat automatisch voldoet aan de eisen. In deze manier van denken is zending iets dat je ergens anders doet, zolang het maar niet in je eigen land of je eigen stad is. Deze vergissing komt omdat het werkwoord ’gaan’ vertaald is als een gebod: ’ga!’. Maar het is geen gebiedende wijs; ’gaan’ geeft de context aan waarin het maken van discipelen gebeurt: terwijl je gaat, terwijl je bezig bent.

Daarna volgt pas het enige gebod van de hele tekst: maak discipelen. Maak alle volken tot mijn discipelen. Dat gaat om verre en exotische volken waar ze nog nooit van God hebben gehoord, maar dat gaat ook gewoon om ons eigen volk, Nederland. Ook daar hebben velen nog nooit van God gehoord. Dat betekent dat iedereen van ons aan dit gebod gehoor kan geven, dat iedereen aan dit gebod gehoor moet geven. Dus helaas, je kunt dit gebod toch niet delegeren.

Inspireren

Gelukkig hoef jij niet direct te emigreren.  Beginnen bij waar je bent en waar je mee bezig bent, is een heel goed startpunt en daar dan discipelen maken. Mensen inspireren Jezus na te volgen. Dat kan door mooie preken en goede bijbelstudies, maar dat kan ook door het voor te leven. Gewoon praktisch. Door zelf Jezus na te volgen anderen motiveren hetzelfde te doen. Gewoon door te laten zien dat, hoewel je iedere zondag in je nette pak vooraan zit, jij toch niet zo saai bent als je eruit ziet.