Noem mij maar Mara

Oppervlakkig gelezen is het boek Ruth een romantisch ver­haal met een happy end. Na alle ellende en geweld in het boek Rechters is een mooi liefdesverhaal een verademing. Maar het boek is veel meer dan dat. Want hoewel het boek vernoemd is naar Ruth, is het ook het verhaal van Noömi.

Economische vluchtelingen

Noömi leefde in de tijd van de rechters. Ze maakte veel ellende mee. Op zoek naar een beter leven vertrekken zij en haar familie als eco­nomische vluchtelingen uit Israël en daarmee uit hun vertrouwde omgeving. Daar in het buitenland sterven haar man en later ook haar twee zonen. Ze is alleen en heel kwetsbaar als buitenlandse weduwe. Ze besluit om terug te gaan naar haar geboortegrond.

Ze was niet van plan haar schoondochters mee terug te nemen. Ze gunt hun een betere toekomst. Ze zegt: “Mijn lot is te bitter voor jullie, de Heer heeft zich tegen mij gekeerd” (1:13). Zo komt ze aan in Bethlehem. “Noem mij maar Mara”, zegt ze cynisch. Noömi weet dat God alles in zijn hand heeft, maar de bitterheid klinkt door als ze Hem “de Ontzagwekkende” noemt (1:20-21).

Dan verandert het verhaal. Ruth gaat aren lezen op het veld van Boaz. “Toevallig”, zegt de verteller met een knipoog (2:3). Ruth ont­popt zich als een schoondochter die meer waard is dan zeven zonen (4:15). Want zo werkt God vaak, door middel van anderen om ons heen.

Dat is ook waar Ruth Boaz subtiel aan herinnert. Bij hun eerste ont­moeting sprak Boaz over de bescherming van Gods vleugels (2:12), nu vraagt ze hem om zijn vleugels over haar uit te spreiden (3:9 HSV). Hier versmelten de dimensies van Boaz als losser en Jezus als verlosser.

Een verhaal vol liefde

Het verhaal is daarom meer dan een romantisch liefdesverhaal. Het is een verhaal van elkaar liefhebben, zorgen voor elkaar, een zegen zijn voor elkaar. Ruth was een zegen voor Noömi en Boaz zorgde voor Ruth en Noömi. God is goed geweest voor Noömi door haar iemand te geven die voor haar zorgde. De zorgen van Ruth en Boaz samen geven Noömi weer zicht op God.

Dus vraag je eens af: voor wie kun jij een Ruth zijn?

Blad Dienst nr.3 2019