Online lesgeven op z’n Boliviaans

We zitten hier nog altijd in een dynamische quarantaine. Per gemeente wordt bekeken wat het risico is en afhankelijk daarvan wordt het niveau van de quarantaine bepaald. Ook ligt nog al het verkeer tussen de steden stil, afgezien van essentieel transport. In de steden zelf is er meer verkeer mogelijk, maar alle scholen blijven gesloten.

De meeste studenten van het seminar waren aan het begin van de quarantaine naar huis gegaan. Aangezien ze lang niet allemaal uit Sucre zelf komen, kunnen ze nu dus niet terugkomen om lessen te volgen. Na de situatie even aangekeken te hebben heeft het seminar besloten de lessen van het tweede trimester online te gaan aanbieden.

Alleen een oude telefoon

Aan het begin van mijn lessen had ik een kleine vragenlijst voor mijn studenten om te kijken wat hun huidige situatie was.

De eerste vraag was wat ze hadden voor de lessen. Een telefoon met internet? Een laptop? Misschien zelfs een printer? Het bleek dat er toch heel wat studenten zijn met alleen een (oude) telefoon met internet. Dus niet alleen om via Zoom de lessen te volgen, maar ook om zo hun boeken te lezen en hun huiswerk te maken.

Dan is er nog de complicatie van een internetverbinding. Maar weinigen hebben toegang tot wifi in huis, en dus tot een relatief stabiele internetverbinding. De rest koopt pakketjes met megas, zoals ze dat noemen, zodat ze via hun telefoonverbinding op het internet kunnen. Dat is zelden een goede verbinding, helemaal niet voor een videoverbinding. Voor de studenten die in de dorpen buiten de grotere steden zitten is ook een goede telefoonverbinding geen vanzelfsprekendheid. Diego vertelde dat in zijn klas een studente een heuvel naast haar dorp op klimt omdat ze daar signaal heeft, en anders niet.

Daarnaast heeft lang niet iedereen een eigen kamer met een bureau om aan te werken. Vaak volgen ze de lessen aan de keukentafel, of ze lopen naar buiten om de lessen beter te kunnen horen. Eén studente volgt met haar baby op schoot de lessen.

Dan hebben we het nog niet eens over het feit dat ze ook geen toegang tot de bibliotheek hebben. Dus met elke opdracht moet je hier ook rekening mee houden.

Online lesgeven klinkt misschien heel normaal, maar hier komen er een paar extra uitdagingen bij. Ik heb dus alle respect voor de studenten die zich hierdoor niet laten afschrikken maar trouw de lessen volgen en ondanks alle complicaties hun huiswerk inleveren!

Petje af.