Hoewel sommige dingen overal hetzelfde zullen zijn, heeft elk land en elke cultuur zijn eigen stijl als het gaat om geboorte en bevallingen, tijd om er wat over te schrijven. Hierbij deel 2.

Babyshowers

Het concept van babyshowers is ook naar hier overgewaaid. Het is dan ook iets dat heel goed bij de Boliviaanse cultuur past. Want doordat de babyshower voor de geboorte gehouden wordt, kun je van te voren de aanstaande ouders helpen met de cadeaus. Of ja, dat is het idee tenminste. De onnozele en gênante spelletjes in combinatie met de lekkere hapjes dragen ook bij aan de populariteit. Ondertussen heb ik 3 babyshowers achter de rug, van het seminar, van de kerk en van de SIM (klik hier voor de foto’s). Aangezien ik nog altijd niet van spelletjes hou, en ondanks mijn hormonen nog altijd niet echt into the mamaworld ben, heb ik ze met veel plezier en zelfspot bijgewoond.

Positiekleding

Eh, wat is dat? Ik heb welgeteld één kledingwinkel gevonden waar ze positiespijkerbroeken verkopen, en één Amerikaanse outlet waar ook wat tussenhing. That’s it. Gelukkig had ik verschillende dingen meegenomen.

Shoppen

Met alle hormonen en neigingen tot nesteldrang is shoppen voor de baby vaak een grote verleiding. Tot grote opluchting van ons budget is shoppen hier een vermoeiende en tijdrovende bezigheid waar ik me niet zo vaak aan waag. Ik mis nu winkels als HEMA, Prenatal of zelfs een IKEA behoorlijk. Gewoon een winkel waar je snel binnen kan lopen en praktische zaken kunt kopen bestaat hier niet. Als we wat willen moeten we naar de markt gaan en daar kraampje na kraampje afgaan (voor een idee van de grote van de markt klik hier). Zo heb ik bijvoorbeeld nog geen winkel of kraampje gevonden waar je een redelijke variatie in rompertjes kunt vinden. Gewoon dat als je wat krap zit in de rompertjes, je weet waar je dat kunt halen.

Wat me ook heeft verbaasd, is dat de meeste babyspullen synthetisch zijn. Tijdens de babyshowers hebben we wel een stuk of 8 dekentjes gekregen en allemaal 100% synthetisch. Ook voor babykleertjes is katoen toch niet de norm. Over stijl en smaakverschil zwijg ik beter.

Het voordeel van de extra moeite die we moeten doen, is dan weer dat we goed moeten nadenken wat we echt belangrijk is en wat bijzaak is.