Elk land en elke cultuur hebben hun eigen stijl als het gaat om geboorte en bevallingen, hoewel sommige dingen overal gelden. Tijd om er wat over te schrijven. Hierbij deel 4.

Een jongetje of een meisje?

Een gebruikelijke vraag aan het begin van een zwangerschap is wat je hoopt dat het gaat zijn, een jongetje of een meisje? Ik vind dat een beetje een rare vraag want dat is simpelweg niet iets waar je invloed op hebt. Als ik zou zeggen dat ik liever een meisje heb en het wordt een jongetje, dan ben ik dus minder blij? En als een meisje later hoort dat haar moeder eigenlijk had gehoopt op een jongen, lijkt me dat ook niet zo leuk. Als ze mij dus vroegen wat ik hoopte dat het ging zijn, antwoordde ik dus meestal met “een baby”.

Baby is ook een van de weinige geslachtsneutrale woorden in het Spaans. Alle andere woorden of koosnaampjes moeten mannelijk of vrouwelijk vervoegd worden. Niet alleen in de taal maar ook in alle babyspullen komt uniseks nauwelijks voor. Roze of blauw, dat is de keuze.

Wat gaat het worden?

Het geslacht van de baby raden is de algemene hobby hier als het gaat om zwangerschappen. Hoewel ze het zelf niet als ‘raden’ zullen bestempelen. Hierin is geen verschil tussen mannen of vrouwen, allemaal kijken ze naar mijn buik met een kennersblik. Na me van alle kanten bekeken te hebben – degenen met het meeste lef vragen me zelfs om even rond te draaien – besluiten ze of ik naar voren draag of niet, hoog of laag draag, een ronde buik heb of een puntbuik. Daarna verkondigen ze met veel autoriteit of het een jongen of een meisje is. Gefeliciteerd, u hebt 50% kans het juist te hebben.

Een culture voorkeur

Na de echo van 20 weken kregen we te horen dat het een jongetje gaat worden. Hier is het heel gebruikelijk om dat dan ook te vertellen; daar doet men niet geheimzinnig over. Nu de fase van het raden voorbij is, vragen de meeste mensen dus ook direct wat het gaat worden. Als ik dan antwoord dat we een zoon krijgen bespeur ik toch regelmatig een lichte opluchting. Ook de opmerkingen verraden een voorkeur voor jongetjes. Bijvoorbeeld, “O wat goed, je eerste is dus een zoon.” Of, “je man is daar vast erg blij mee.”

Babynamen

De leukste gewoonte vind ik dat als het geslacht van de baby bekend is, hij of zij ook een naam krijgt. Dat maakt dat je niet steeds in neutrale en indirecte termen hoeft te praten, maar dat hij of zij al echt een persoontje is. Als je eens rondkijkt op deze blog komt je zijn naam misschien wel tegen. Degene die het eerst reageert heeft gewonnen ;-).