Borstvoeding in Bolivia

Voor de internationale week van de borstvoeding.

Ze zat vooraan in de bus samen met haar kindje. Beide sliepen.  Haar traditionele kanten bloesje was tot de helft open geknoopt en haar borst hing eruit. Haar kindje lag op haar schoot laveloos te slapen, af en toe maakte zijn mondje nog een zuigbeweging. Na een grote hobbel werd het kindje wakker begon opnieuw te drinken. De vrouw werd ook wakker en verschoof even. Niet lang daarna doezelden ze beide weer in.
Ik vermoedde dat ze onderweg naar huis waren na een lange dag op de markt. Voor haar voeten stonden twee volle boodschappentassen met koopwaar. Vlak voor ik er uit moest deed ze een half oog open en zag dat ze er bijna was. Haar borst plopte ze naar binnen en haar aguayodoek knoopte ze los. Ze legde haar kindje erin en vouwde één punt om zijn voetjes. De twee andere punten pakte ze vast, met een hupje gooide ze het kindje op haar rug en knoopte de doek rond haar schouders. Zijn hoofdje kon net over haar schouder kijken. Ze riep: voy a bajar en la esquina, ik ga eruit op de hoek. De bus stopte met een schok die haar even uit balans haalde. Ze herstelde zich snel, pakte haar twee tassen op en liep de bus uit, naar huis.

 

Voltijds moeder, voltijds werken

borstvoeding

Het is een klassieker hier, de ongegeneerdheid waarmee voornamelijk de traditionele vrouwen hun kinderen de borst geven. De discussie of dat wel of niet acceptabel is begint ook naar hier over te waaien. Even terug was er een kleine rel toen er in Argentinië een afgevaardigde in het congres haar dochter de borst gaf. Ze reageerde heel nuchter op alle commotie, “mijn dochter had honger en ik gaf haar de borst, dat is de beste manier om haar stil te houden.” Het leverde een iconische foto op.

Serieus, een afgevaardigde in het congres had haar dochter bij zich zodat ze borstvoeding kon blijven geven. Dat is nog iets hier. Je kind bij je houden tijdens het werk is heel normaal. Het is misschien niet mogelijk bij alle beroepen, maar als het even kan blijft de baby bij mama. Het concept dat vrouwen thuis blijven om voor de kinderen te zorgen is een luxe hier. Ook een kinderdagverblijf is niet voor iedereen weggelegd. Dus je neemt je kinderen gewoon mee naar het werk. Voltijds moeder zijn en voltijds werken? Dat kan best tegelijkertijd.

kindje te slapen
Een mooi beeld op de markt: een vrouw die bananen verkoopt in een kruiwagen, haar kindje ligt tussen de bananen te slapen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren