Ctrl Freak Delete

Ik heb graag controle. Niet dat ik zo’n controle freak ben. Het is meer iets van, ik heb graag controle, zoals ik graag een pintje zou drinken op de Oude Markt in Leuven. Beiden zitten er voorlopig niet in.

Ik hou ook van dingen plannen, vooruit kijken, weten waar ik naar toe ga. Maar ik begin die vaardigheid aardig kwijt te raken door gebrek aan oefening – net zo als mijn punctualiteit. Drie maand van tevoren zeggen wat ik een bepaalde dag ga doen? Dat is zoiets als waarzeggen met een agenda als glazen bol.

Plannen is meer iets als onderweg gaan met een GPS waarvan de wegenkaart niet up to date is. De GPS berekent een route, maar onderweg kom je erachter dat een afslag afgesloten is. Je neemt dus een andere afslag en de GPS zegt:

“U moet hier linksaf,”

“U moest hier linksaf,”

“Keer om,”

“U moest omkeren,”

“Herbereken route.”

Als het een windows gps is zou hij na een tijdje vastlopen op “Herbereken route,” vrees ik.

Het seminar had bijvoorbeeld een kamp gepland voor komende week. Op de jaarplanning staat aangegeven dat er die week geen lessen zijn en dat werd bevestigd op de docentenvergadering. Maar ik hoorde net officieus – als in ze hebben vooralsnog vergeten te vertellen dat ik dan wél geacht word om les gegeven – dat het niet door gaat gaan. Oftewel, mijn brein knippert weer eens “herbereken route.”

Ik moet nog eens nadenken over een goede toepassing van Jacobus 4:15 “U zou moeten zeggen: Als de Heer het wil, zijn we dan in leven en zullen we dit of dat doen.” Misschien is het niet eens een slecht idee om dat eens letterlijk te nemen, of misschien is dat wel een goede subtitel voor een agenda?