Het verschil tussen taarten bakken en lesgeven

Ik hou van koken en bakken. Afgezien dat ik ook van lekker eten hou, is het prettige van van bijvoorbeeld een taart bakken dat je direct resultaat van je werk ziet (en het op kunt eten natuurlijk). Het is heerlijk concreet: je mixt alle ingrediënten in de juiste volgorde en doet het in een bakblik in de oven, je wacht eventjes en klaar!

Sinds ik als zendeling werk doe ik dit soort dingen nog liever. Ten eerste compenseert het voor alle het werk met mn hoofd en daarnaast compenseert het door het korte termijn resultaat.

Hoewel ik ervan overtuigd ben dat het lesgeven van theologie essentieel is voor de ontwikkeling van de lokale kerken, en daarmee een van de meest strategische jobs op het zendingsveld, is het geen werk waar ik direct resultaat van zie. Het is een lange termijn visie.

Mocht ik een taart-bak-ministery hebben dan kon ik elke keer spectaculaire foto’s laten zien van al mijn fancy taarten en cakes. Dat spreekt aan. Saaie les-geef-foto’s spreken dan weer minder aan.

Daarom waren afgelopen twee weken extra bevredigend.

De eerste reden was het tijdschrift dat veel beter uitpakte dan ik had kunnen dromen. De rector is helemaal blij met het initiatief en wil het graag elk semester uitbrengen (of eigenlijk nog vaker). Het is leuk als je bij de lunch voor de afgestudeerden en hun families iedereen ziet lezen.

De tweede reden is dat vrijdagavond de diploma-uitreiking was. Dat is een bijzonder saaie en formele aangelegenheid waarbij ik tussendoor niet eens een boek kan lezen omdat ik vooraan op de leraren-ereplaats mocht zitten. Maar het mooie was dat mijn studenten daar vooraan stonden en hun diploma kregen, én dat ze hierna aan de slag gaan in heel Bolivia.

E. is jeugdpastor hier in Cochabamba.
N. komt uit een dorpje in het zuiden van Bolivia en wil daar voorganger worden.
J. wil proberen zijn master te halen (in Peru of Guatemala).
G. was al voorganger maar wilde meer toerusting voor zijn bediening.
E. bereid zich voor om naar Thailand te gaan als zendeling.

En dat is precies mijn visie: mijn studenten toerusten zodat zij de lokale kerk kunnen opbouwen!

Bid voor de studenten en de nieuwe fase waar ze in terecht komen.