Cochabamba vss Sucre

We zijn verhuisd! We zijn in Sucre aangekomen en beetje bij beetje krijgt ons nieuwe huisje vorm. In de FAQ – Sucre  had ik het over de verschillen tussen Cochabamba en Sucre:

“Ja, Sucre en Cochabamba zijn verschillend. Hoewel het voor jullie misschien niet lijkt als een grote verandering – we blijven gewoon zendelingen in Bolivia – is de diversiteit in Bolivia heel groot. Elke stad en elk gebied is anders. Que bevolking, taal, cultuur, geografie kan een andere stad een heel ander omgeving zijn. Dat, in combinatie met de afstand, betekent een heel nieuwe start.”

Dus ik dacht eens wat verschillen op een rij te zetten voor een beter beeld.

*

Cochabamba (metro) heeft bijna 2 miljoen inwoners, Sucre rond de 300.000. Precieze aantallen zijn altijd lastig te geven omdat niet iedereen ingeschreven staat.

*

Cochabamba ligt op behoorlijke hoogte met 2.558 meter, maar Sucre ligt nog hoger op 2.810 meter. Het zuurstofgehalte is daarmee rond de 14,8%, tegenover 20,6% op zeeniveau. Dat is hoogtetraining+.

*

Cochabamba is “de stad van de eeuwige lente”. Door de hoogte is Sucre ook wat kouder dan Cochabamba, maar nog altijd heel gematigd. Hoewel het in de winter wel onder 0 komt. Ze doen hier niet aan dubbel glas of verwarming, dus dat is wel aan de koude kant.

*

Cochabamba ligt in een vallei waardoor een groot deel van de stad relatief plat is. Sucre ligt in de heuvels en straten van 12% zijn geen uitzonderingen.

*

Cochabamba vormt samen met Santa Cruz en La Paz de “eje central”, de centrale as van Bolivia. Daardoor is er veel verkeer en handel. Sucre daarentegen ligt meer in het zuiden valt buiten deze centrale route. Hierdoor is de stad een stuk rustiger maar ook meer afgelegen. Groenten en fruit komen van verder en zijn duurder en er is een kleiner tropische aanbod.  

*

Hoewel Cochabamba ook een Quechua achtergrond heeft zijn de meeste mensen mestizos, een mix van achtergronden. Sucre heeft een veel sterkere Quechua invloed.

Er is nog genoeg over Sucre te vertellen, maar dat is voor een volgende post.