Moeders zijn heldinnen

In de opvoeding van kinderen worden cultuurverschillen uitvergroot. Soms levert dat stof tot goede gesprekken op, soms levert dat kritiek en onbegrip op, soms is het vooral grappig, en soms ben ik gewoon heel eigenwijs. Hierbij een paar zaken die mij zijn opgevallen als Hollandse moeder in Bolivia.

De heldinnen van Bolivia

Vandaag is Moederdag in Bolivia. Wij vieren het niet op de tweede zondag van mei, zoals de meeste landen, maar op 27 mei. Want op 27 mei 1812 vochten de vrouwen van Cochabamba tegen de Spanjaarden in een legendarische strijd. Nadat het Spaanse leger de meeste mannen van de stad hadden vermoord in de Strijd om Pocona, was de stad  kwetsbaar en zonder verdediging. Daarom stonden de vrouwen op om de stad te verdedigen. Op een heuvel net buiten de stad wachten ze het Spaanse leger op. Deze ongelooflijke dappere vrouwen werden allemaal vermoord op deze dag. Maar hun moed en hun offer waren de inspiratie voor de andere onafhankelijkheidsstrijders om met hernieuwde moed te vechten voor hun vrijheid. Het maakte het verschil in de strijd om onafhankelijkheid.

Moederdag

Dat Moederdag hier gevierd wordt op 27 mei ter herinnering aan deze heldinnen lijkt me dus volkomen terecht. Want ook de vrouwen van nu staan op de bres, vaak ook zonder de steun van een man (vader). De vrouwen hier zijn heldinnen die in moeilijke omstandigheden het hoofd boven water proberen te houden.  

Daarom wordt op Moederdag hier alles uit de kast gehaald om moeders te verheerlijken. Serieus. Verheerlijken. Er worden klassieke gedichten voorgelezen die de moeder prijst om haar standvastige dienstbaarheid, opofferingsgezindheid, en wat al niet meer. Het gaat er volkomen over. Maar naar mij mening verdienen moeders hier het beslist om even flink in het zonnetje gezet te worden. Het zou alleen nog beter zijn als deze waardering elke dag van het jaar zichtbaar is.