Oud-studenten, ik kom ze overal tegen

Op ruim 2 uur rijden vanaf Cochabamba ligt een christelijk kamp. Afgelopen week waren we op een retreat met het team van SIM Bolivia. We hadden de tijd uitgetrokken om na te denken over onze strategische planning voor de komende 5 jaar. We dachten na over vragen als:

Wie zijn de minst bereikte gemeenschappen hier in Bolivia?

Hoe kunnen we deze groepen het beste bereiken?

Op het kamp kwam ik een oud-student tegen die daar werkte. Ik grapte dat ik tegenwoordig overal oud-studenten tegenkom. En inderdaad, de afgestudeerde studenten van het seminar werken nu overal in Bolivia en verder.

Laatst kwam ik Frans tegen die nu voorganger is in een afgelegen gebied buiten Cochabamba. Een aantal jaar geleden hielp hij ons bij de vakantiebijbelclub. Nu vertelde hij aan ons dat hij dit jaar ook een club georganiseerd had voor meer dan 100 kinderen en hun families.

Afgelopen maand kwam José voor het eerst op verlof na 4 jaar als zendeling gewerkt te hebben in China. Hij vertelde lachend dat hij blij was met de lessen ethiek en filosofie die hij van mij gehad had. Hij zei dat dat een van de weinige vakken was waarbij ze na moesten denken over culturele zaken en waar ze verder moesten kijken dan hun eigen cultuur en denominatie.

Marco gaat dit jaar een van mijn vakken geven in het avondprogramma van het seminar. Hij vroeg of ik kon helpen met mijn materiaal en lesvoorbereidingen.

Zo zijn er steeds meer studenten overal aan het werk. Als ik dan zo de lijst zie dan – afgezien dat ik me behoorlijk oud begin te voelen – is het een zegen om de vruchten te zien van het lesgeven. Ik kan op een bescheiden manier bijdragen aan hun vorming. Dan ben ik ervan overtuigd dat dit een heel strategische manier is om Gods Koninkrijk verder te laten groeien hier in Bolivia.