Over Plato, Pinterest en Cupcakes

Plato verdeelde de wereld in twee, de wereld van de ideeën en de wereld van de materie. De eerste is een ideale, perfecte wereld die onveranderlijk is. De tweede wereld is imperfect en slechts een schaduw van de eerste wereld.

De wereld van de ideeën lijkt een beetje op Pinterest, dat is ook een wereld vol geweldige ideeën, perfect uitgevoerd en schitterend gefotografeerd. Daarnaast is er de echte wereld van mijn toch net niet zo goed gelukte maar goed bedoelde knutselwerkjes. Er is een wereld van verschil tussen de twee. Mijn projectjes kunnen nog niet eens in de schaduw staan van de ideeën.

cupcake!

Precies op die reden had Noemi het idee opgevat om in de les filosofie een foto van een mooi opgemaakte cupcake te gebruiken als een “idee” van Plato. We hadden voor iedereen een zelfgebakken cupcakeje, en we hadden botercrème, slagroomspuiten en suikerstrooisel meegenomen. De opdracht was om het cupcakeje te versieren zoals op de foto.

De resultaten waren beslist creatief (bekijk de fotoserie hieronder maar), maar toch niet zo perfect als “het idee”. Op praktische wijze konden we zo het verschil tussen de twee werelden van Plato demonstreren.

Ahja, de foto is eeuwig hetzelfde en eeuwig perfect, maar de echte cupcakes hadden een kort leven, die waren gewoon te lekker. Dat is dan weer het voordeel van de materiële wereld; Ideeën zien er misschien wel mooier uit, maar je kunt ze niet eten.

Het was een zeer geslaagde les. Het enige probleem is dat ik nu geen cupcakes meer kan maken zonder aan Plato te denke

n.