Barrières om God echt te leren kennen

Vereer geen andere goden. Vereer alleen mij. Maak geen beeld van een mens, of van een dier dat in de lucht, op het land of in het water leeft. Je mag geen beelden vereren of ervoor knielen. Want ik, de Heer, ben jullie God. Ik wil niet dat jullie andere goden dienen.
Exodus 12:3-5

Zuid-Amerika is een overwegend katholiek continent. Maar het katholicisme is vermengd met de oorspronkelijke religies en is verweven tot een uniek volks-katholicisme. Het is gebruikelijk voor veel mensen om naar de mis gaan en tegelijkertijd de oorspronkelijke goden te vereren.

Nu met Carnaval is deze vermenging extra zichtbaar. Op dinsdag worden bijvoorbeeld speciale offers gebracht aan Pachamama (moeder aarde), wat een van de belangrijkste Boliviaanse goden is. Voor winkels en huizen worden offers gebracht als dankbewijs aan haar. Auto’s en taxi’s worden versierd en zijn er speciale rituelen om de bescherming van Pachamama vragen. Het is niet ongebruikelijk dat katholieke priesters deze rituelen uitvoeren.

Met andere woorden, er zijn hier veel mensen die wel van God en Jezus gehoord hebben, maar op een manier die juist een barrière veroorzaakt om God daadwerkelijk te leren kennen.

Lees onze nieuwsbrief hier…