Artikels

Wat Bolivia mij geleerd heeft over de Bijbel

Wat Bolivia mij geleerd heeft over de Bijbel

Wat Bolivia mij geleerd heeft over de Bijbel Hoe langer ik in Bolivia woon, hoe meer ik me realiseer dat de Quechua cultuur echt een heel andere cultuur is en dat ik nog dagelijks een culturele vertaalslag moet maken. Daardoor realiseer ik me ook hoezeer de bijbel uit een andere cultuur en andere tijden komt….

Culturele tijdreis

Culturele tijdreis

Culturele tijdreis Jezus eerste wonder in Kana begint met wat klinkt als een respectloze opmerking tegen zijn moeder: ‘Vrouw, wat wilt u van Me?’ Als je deze tekst leest of uit deze tekst preekt, moet er eigenlijk direct een voetnoot bij dat wat Jezus tegen zijn moeder zei in die cultuur gewoon gepast en respectvol…

God aanbidden doen we samen

God aanbidden doen we samen

God aanbidden doen we samen Openbaring geeft een prachtig inkijkje in de hemel en de eredienst daar. Johannes beschrijft wat hij ziet: “een onafzienbare menigte, die niet te tellen was, uit alle landen en volken, van elke stam en taal”. In het wit gekleed staan mensen voor Gods troon en aanbidden Hem. Samen geven ze…

Hef nu een klaaglied aan

Hef nu een klaaglied aan

Hef nu een klaaglied aan “Laten we God prijzen met een klaaglied.” Dat horen we zel­den een dominee zeggen als hij een lied introduceert tijdens de dienst. Toch zou dat heel bijbels zijn. Want de psalmen leren ons dat bidden niet alleen bestaat uit God loven en danken, maar ook uit klagen, schreeuwen, protesteren en…

Het leven is kort

Het leven is kort

Het leven is kort “U weet niet eens hoe uw leven er morgen uitziet” (Jak. 4:14) Laatst vroeg iemand uit Nederland of ik over drie weken tijd had om af te spreken. Over drie weken heb ik nog niets gepland, dan weet ik nog niet of ik tijd ga hebben. Want zo is het leven…

Onze laatste strohalm?

Onze laatste strohalm?

Onze laatste strohalm? Wat kunnen we doen als iemand van ons team ziek wordt, medi­sche hulp nodig heeft en het gezondheidszorgsysteem is over­belast? Dat was een vraag die we onszelf stelden als crisisma­nagementteam van SIM Bolivia. Het antwoord was bijzonder nuchter: het enige wat we dan kunnen doen is bidden. De koning op zijn knieën…

Nieuwe identiteit met een doel

Nieuwe identiteit met een doel

Nieuwe identiteit met een doel Petrus noemt de christenen in Klein-Azië “uitverkorenen die als vreemdelingen hier verblijven” (1:1). Voor de Joodse chris­tenen was dit niet nieuw, maar voor de andere christenen wel. Na hun bekering bleven ze wonen in hun eigen stad en in hun eigen gemeenschap. Toch merkten ze dat er iets was veranderd….

Noem mij maar Mara

Noem mij maar Mara

Noem mij maar Mara Oppervlakkig gelezen is het boek Ruth een romantisch ver­haal met een happy end. Na alle ellende en geweld in het boek Rechters is een mooi liefdesverhaal een verademing. Maar het boek is veel meer dan dat. Want hoewel het boek vernoemd is naar Ruth, is het ook het verhaal van Noömi….

Wie hoort er nu echt bij het volk van God?

Wie hoort er nu echt bij het volk van God?

Het volk Israël moest de inwoners van Jericho uitroeien. Maar direct bij de eerste verovering komt er al een uitzondering op deze regel: Rachab en haar familie mogen blijven leven terwijl Achab en zijn familie worden uitgestoten. Soms lijken de regels duidelijk, maar blijkt de praktijk toch complexer te zijn.

Hoe God in het verborgene aan het werk is

Hoe God in het verborgene aan het werk is

  Hoe God in het verborgene aan het werk is “Thuisgekomen sloot de vrouw de deur achter zich”  2 Koningen 4:5 De schrijvers van het Oude Testament waren meestervertellers. Een pareltje is het verhaal in 2 Koningen 4:1-7. Het lijkt een simpel verhaal over de grote profeet Elisa. Een weduwe klopt bij hem aan voor…

Hoe lang nog, Heer!

Hoe lang nog, Heer!

Hoe lang nog, Heer! “Nochtans” Habakuk 3:18 God klaagt door middel van de profeten zijn volk aan voor al het kwaad, onrecht en geweld onder het volk. Dat is hoe het nor­maal gesproken ging. Maar Habakuk draait het om. Hij klaagt God aan. Hij roept: “Hoe lang nog, Heer, moet ik om hulp roe­pen en…

Zinloze frasen en woorden waarmee niemand gebaat is

Zinloze frasen en woorden waarmee niemand gebaat is

Zinloze frasen en woorden waarmee niemand gebaat is “Samen gingen ze naar hem toe om hun medeleven te tonen en hem te troosten.”Job 2:11 De vrienden van Job staan direct voor hem klaar als ze van de rampspoed horen die hem getroffen heeft. Ze besluiten hem op te zoeken en hem bij te staan. Zeven…

Gevallen helden

Gevallen helden

Gevallen helden De verhalen van de eerste (moderne) zendelingen zijn bijzonder inspirerend. Er is hier een mooie serie met biografieën die Diego en ik graag lezen. Zo is er het verhaal van Galdys Aylward. Ze kwam uit een arm gezin maar wist van jongs af aan al dat ze geroepen was om zendelinge te zijn…

Wij-denken

Wij-denken

Wij-denken Het wonen en werken in Bolivia leert mij niet alleen veel over het land en de cultuur, maar ook over de Bijbel. Een van de grote verschillen met Nederland is dat Bolivia hoog scoort op collectivisme. Het belang van de groep staat voorop; mensen denken eerst in ons belang en dan pas in mijn…

Leg je bezem neer

Leg je bezem neer

Leg je bezem neer Marta, Marta, leg je bezem neer, al dat werken komt een andere keer”, zing ik met Elly en Rikkert mee terwijl ik de wc sta schoon te maken. De ironie doet me glimlachen. “Marta, Marta, altijd in de weer…” Alweer de spijker op zijn kop. Opeens kon ik me beter in…

De dynamiek van Gods zegen

De dynamiek van Gods zegen

De dynamiek van Gods zegen In Genesis 12: 1-3 roept God Abraham en doet hem een belofte. In deze verzen komt wel vijf keer het woord ‘zegen’ voor. In het Hebreeuws was dat een manier om aandacht te vragen, zoals je nu zou onderstrepen of vet maken. Zegen, daar gaat het om. God zegent Abraham…

De gevaren van leren

De gevaren van leren

De gevaren van leren In Hosea 4 begint God een rechtszaak tegen zijn volk. Zijn eerste aanklacht geldt de priesters, zij moesten Gods wet onderwijzen maar hebben dat niet gedaan. Doordat het volk niet meer met God vertrouwd was, leefde het op een manier waardoor het nog meer van hem vervreemdde. Daarom zegt God dat…

Probleemgericht bidden

Probleemgericht bidden

Probleemgericht bidden Hoe wij bidden, zegt veel over hoe wij over God denken. Zo merkte ik dat ik de laatste tijd vooral bij God kwam met lijstjes. Lijstjes van dingen waarvan ik graag had dat God daar wat aan zou doen en lijstjes van personen die zijn hulp wel kunnen gebruiken. Wat daarbij vooral opviel,…

Een goede afloop garantie

Een goede afloop garantie

Een goede afloop garantie Na ruim 6 jaar in Bolivia gewoond te hebben dacht ik dat ik redelijk gewend was aan de cultuur. Helaas. Toen ik zwanger was kwam er opeens een serieuze cultuurshock bij. Gelukkig verliep de zwangerschap alleen met de gebruikelijke complicaties, maar ik zag erg op tegen de bevalling. Of beter, tegen…

Waarom Waarheid en Gelijkenis hand in hand gaan

Waarom Waarheid en Gelijkenis hand in hand gaan

Waarom Waarheid en Gelijkenis hand in hand gaan Er was een tijd dat Waarheid zo naakt als dat hij geboren was, door de straten liep. Hierdoor liet niemand hem binnen in hun huizen. Als de mensen hem zagen aankomen draaiden ze zich om en vluchten weg. Op een dag liep Waarheid treurig te dwalen toen…

God kennen

God kennen

God kennen Soms krijg je de vraag, “ken je die en die?” Dan kun je iets antwoorden als, “ja, ik heb die wel eens gezien,” of, “ja, daar heb ik nog mee op school gezeten,” of “ja, dat is een vriend van me.” Mijn oma zou zeggen, “ja, daar heb ik nog mee geknikkerd.” Maar…

Hemelvaart, afscheidsfeest of…

Hemelvaart, afscheidsfeest of…

Hemelvaart, afscheidsfeest of… Hemelvaart is een van de 5 grote dagen van het christendom, maar het voelt vaak een beetje als een triest feest, een afscheidsfeest. Het is het laatste moment van Jezus hier op aarde.We lezen het verhaal van de discipelen die Jezus nastaren als hij verdwenen is, en voelen ook een soort verdwazing….

Ik zendeling? Nee dank u

Ik zendeling? Nee dank u

Ik zendeling? Nee dank u Zendeling. Dat is het beroep dat ik moet invullen op alle officiële documenten. Ik vind dat altijd wat vreemd, voor mij is zendeling geen beroep maar een context. Net zoals ‘ex-pat’ niets zegt over je beroep, maar over het gegeven dat je buiten je eigen land je beroep uitoefent. Onder…

Schapen of koeien

Schapen of koeien

Schapen of koeien God vergelijkt zichzelf met een herder, onze herder. Dat betekent automatisch dat wij zijn schapen zijn. Schapen, geen koeien. Het leven van een Nederlandse koe anno nu is eenvoudig en afgebakend. Koeien staan de hele dag in de wei te grazen en te socializen. Veel meer hoeven ze niet te doen. Er…

“Verkondig het evangelie, desnoods met woorden.”

Desnoods met woorden

“Verkondig het evangelie, desnoods met woorden,” is een uitspraak van Franciscus van Assisi die ons aanspreekt. We worden ons er steeds meer van bewust dat we ons geloof in de praktijk moeten brengen. Want zonder en overtuigende levensstijl zijn onze woorden leeg, maar tegelijkertijd zijn onze daden nietszeggend zonder woorden.

Zendelingen: ze komen en ze gaan

Zendelingen: ze komen en ze gaan

Zendelingen: ze komen en ze gaan “Voor hoe lang blijf je?” Dat is een van de eerste vragen die ik krijg hier, na de vraag waar ik vandaan kom. De vooronderstelling achter deze vraag spijt me erg. Het gaat er van uit dat een zendeling na een bepaalde tijd vertrekt, meestal na een korte tijd…

Het verschil maken, een illusie!?

Het verschil maken, een illusie!?

Het verschil maken, een illusie!? ‘We gebruiken als excuus dat we niet iets aan ál het leed van de wereld kunnen doen om dan maar niets te doen, maar zolang er nog één eenzaam persoon in de buurt woont bent u niet te verontschuldigen.’ Die uitspraak heeft me hard getroffen, en nog steeds. Ik zou…

Een wereldsport

Een wereldsport

Een wereldsport Voetbal is zo ongeveer de meest populaire en meest wijdverbreide sport die er is. De hoeveelheid mensen die nu het WK volgen in alle delen van de wereld is verbluffend. Het succes van voetbal komt denk ik niet doordat het de meest geweldige sport is, of omdat het de meest makkelijke sport is….

De verloren zoon II: terug naar de goot

De verloren zoon II: terug naar de goot

De verloren zoon II: terug naar de goot Een van de meest populaire verhalen uit de bijbel is het verhaal van de verloren zoon. Het is ook een schitterend verhaal, een vader en 2 zonen in een roerend drama. De jongste zoon maakt verkeerde keuzes in het leven en na een kort succes beland hij…

Theologie is voor iedereen

Theologie is voor iedereen

Theologie is voor iedereen Theologie is voor iedereen. Theologie is niet alleen voor intellectuelen en academici, maar voor iedereen die  gelooft. Het evangelie, om daadwerkelijk evangelie te zijn, moet toegankelijk zijn voor iedereen. De ware waarheid moet kunnen worden begrepen door alle mensen. Theologie wordt niet alleen bedacht door professoren, theologie wordt mede vormgegeven in…

Bedenkingen bij Marcus 10

Bedenkingen bij Marcus 10

Bedenkingen bij Marcus 10 Als mensen mij enkele maanden geleden vroegen waar ik mee bezig was, dan antwoordde ik vaak lachend dat ik mijn leven aan het opdoeken was. Zo voelde het ook. Alles wat ik heb opgebouwd de afgelopen jaren was ik aan het afronden, mijn job bij Breeze zei ik op, mijn spullen…